deneme

10 Ocak 2005 Pazartesi

SAVAŞ GANİMETÇİLERİ LİSTESİNDEN


 
"Quarterly Reviewer, sermayenin, kargaşalıktan, kavgadan kaçtığını ve ürkek olduğunu söylüyor ki, bu, çok doğrudur, ama sorunu pek eksik olarak ortaya koymaktadır. Sermaye, kâr olmadığı zaman ya da az kâr edildiği zaman hiç hoşnut olmaz, tıpkı eskiden doğanın boşluktan hoşlanmadığının söylenmesi gibi. Yeterli kâr olunca sermayeye bir cesaret gelir. Güvenli bir yüzde 10 kâr ile her yerde çalışmaya razıdır; kesin yüzde 20, iştahını kabartır: yüzde 50, küstahlaştırır; yüzde 100, bütün insanal yasaları ayaklar altına aldırır; yüzde 300 kâr ile, sahibini astırma olasılığı bile olsa, işlemeyeceği cinayet, atılmayacağı tehlike yoktur. Eğer kargaşalık ile kavga kâr getirecek olsa, bunları rahatça dürtükler. Kaçakçılık ile köle ticareti bütün burada söylenenleri doğrular"
(T. J. Dunning, l.c., s. 35, 36. Aktaran: Karl Marks; Kapital, C. 1, Syf. 788)

”Center for Corporate Policy”, 2004 yılında savaştan en çok kazanan tekellerin listesini açıkladı. Bu listede savaşta en çok kar eden 10 işletmeye yer veriliyor.

Birinci sırada silahlanma tekeli Lockheed Martin yer alıyor. 2003 yılında yapılan 21,9 milyar dolarlık anlaşmalardan/siparişlerden sonra şimdi de yeni siparişler aldı. Sadece F-35 savaş uçağı üretimi anlaşması yaklaşık 200 milyar dolar tutmaktadır.

İkinci sırada uydu üreticisi LORAL yer alıyor. Bu şirket, Irak savaşında elde ettiği milyarlık karın yanı sıra önümüzdeki 20 sene içinde üç haneli milyarlık siparişler için en güçlü aday. Pentagon, entegre küresel silah sisteminin anahtar unsurlarının imalini bu şirkete verime eğiliminde.

Üçüncü sırada Halliburton’ın yer alıyor. Bu, ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney’inin eski tekeli. Bu tekel Irak savaşında 10,8 milyar dolar kazanmıştı.

Dördüncü sırada Buchtel tekeli yer alıyor. Bu tekel Bush yönetimiyle siyasal ve personel bakımından en sıkı iç içe olan tekeldir. Irak’ın yeniden inşasında büyük paylar almıştır. Su, elektrik üretimi ve dağıtımı gibi alt yapı tesisleri siparişi gibi.

Beşinci sırada Caci ve Titan gibi şirketler yer alıyor. Çalışanlarının işkencelere katılmasına rağmen Pentagon bu şirketlere sipariş vermeye devam ediyor. Geçen yılın Eylül ayında 400 milyon dolarlık bir sipariş aldılar.

Altıncı sırada Lobi ve tanıtım şirketi BKSH & Associates yer alıyor. Bu şirketin başkanı Ch. Black, Bush ailesinin eski bir dostudur ve Cumhuriyetçi Partinin seçimlerine yaptığı bağışlarla da tanınır. Bu bağışların karşılığı olarak bu şirket tarafından temsil edilen tekeller, Irak’ta karlı siparişler almışlardır.

Yedinci sırada danışmanlık firması Bearing Point yer alıyor. Bu firma, Irak’ta „rekabet yeteneği olan bir piyasa ekonomisinin“ geliştirilmesinde yardımcı olmak için 240 milyon dolarlık bir sipariş almıştır ve Irak’taki Amerikan işgal gücüyle yaptığı anlaşmanın maddelerini bizzat hazırlamıştır.

Sekizinci sırada Britanya şirketi Aegis yer alıyor. Bu işletmenin kurucusu olan Tim Spicer’in silah kaçakçısı olduğu bilinmesine ve BM ambargosuna rağmen Sierra Leone’ya silah satmasına rağmen Pentagon, bu şirketle 2004 Haziranında 293 milyon dolar tutarında bir anlaşma yapmıştı.

Dokuzuncu sırada Custer Battles şirketi yer alıyor. Amerikan hükümeti, çeşitli sahtekarlık olaylarından dolayı ilişkisini kesmesine rağmen bu şirket, savaş ganimetçileri listesinde ilk on arasında yer almıştır.
Onuncu sırada ise telekomünikasyon şirketi Qualcomm yer alıyor.

Buch, dostlarını, silah tekellerini böyle mükafatlandırıyor. Amerikan emperyalizminin demokrasiyi, tekellerinin alacağı dolar miktarıyla ölçüyor. “Terörizme karşı mücadele”nin şiddeti, elde edilecek doların miktarına bağlanıyor. Stratejik konumun, yer altı kaynakların ne kadar önemliyse, bunu nüfuz alanına ve dolara çevirmek için şiddetin dozajı da o kadar artar.