deneme

26 Mayıs 2015 Salı

NEREDEN NEREYE - VİETNAM


NEREDEN NEREYE - VİETNAM

(Gecikmiş bir yazı)

40 sene önce, 1 Mayıs 1975'te Güney Vietnam gerici rejimi teslim olmuş, sömürgeciliğe, emperyalist işgale karşı sürdürülen ulusal kurtuluş mücadelesi zaferle sonuçlanmıştı. Vietnam halkının dünyaca tanınmış seçkin önderi “Ho Amca”nın -Ho Şi Minh'in vizyonu gerçekleşmişti. “Ho Amca”nın şu düşüncesi hala yol göstermektedir: “Ülkemiz, kahraman mücadelede iki büyük emperyalist gücü, Fransız ve Amerikan (emperyalizmini) yenmenin ve ulusal kurtuluş hareketine değerli katkı sağlamanın mükemmel onuruna sahip olacaktır”.


Daha 1919'da Ho Şi Minh, Versailles Barış Konferansı”nda Vietnam'ın bağımsızlığını talep etmişti. O zamanki Amerikan Başkanı Thomas Woodrow Wilson, bağımsızlık ilkeleri tespit eden ve kimin bağımsız olabileceğine karar veren bu Wilson, nedense Vietnam'ın bağımsızlık talebini reddeder. Bu ret rüzgarını da arkasına alan Fransız emperyalizmi, Hindiçin'ini talan etmeye devam eder. O dönem sadece, yeni kurulmuş olan sosyalist Sovyetler Birliği Vietnam'ın bağımsızlık talebini destekler.

II. Dünya Savaşı Avrupa'da ve Asya'da sosyalizmin zaferiyle sonuçlanır, sosyalist Sovyetler Birliği' dünya çapında devasa bir prestije sahip olur; dünya işçi sınıfı ve emekçileri, ulusal kurtuluş mücadelesi veren, sömürgeleştirilmiş uluslar, Sovyetler Birliği'ni umut ışığı olarak görürler. Çin'de ÇKP önderliğinde ulusal demokratik devrim gerçekleşir. Hindiçin'ini işgal eden faşist-emperyalist Japonya'ya karşı Vietnam halkının mücadelesi sonuç verir. Yenilgiyi kabul eden Japon emperyalizmi teslim olur. “Ağustos devrimi”nden sonra 2 Eylül 1945'te “Vietnam Demokratik Cumhuriyeti” kurulur. Ama Fransız emperyalizmi bu bağımsızlığı boğar; Fransa Hindiçin'ini yeniden işgal eder. Fransız emperyalizmine; işgaline karşı sürdürülen halk savaşı 1954'te nihai olarak Fransa'nın yenilgisi ve Vietnam'ın zaferiyle sonuçlanır.

1954 Cenevre Anlaşmasına göre Vietnam, Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye bölünür ve 1 ocak 1976'ya kadar bütün Vietnam'da geçerli olacak seçimlerin yapılmasını öngörür. Bu seçimler hiçbir zaman yapılmamıştır. Bunun yerine Vietnam insanlık tarihini görmediği bir biçimde bombalanmıştır.
Kuzeyde halk demokrasisi rejimi kurulurken Güneyde Fransız emperyalizminin yerini alan Amerikan emperyalizmi gerici Vietnam rejimini kurar. Bu, Amerikan emperyalizminin çıkarlarına tabi olan kukla bir rejimdir. 1955-1975 arasında Amerikan emperyalizmi Vietnam'ı yakıp yıkar. Birkaç örnek: 1965-1971 arasında Amerikan Hava Kuvvetleri Vietnam üzerinde 7 milyon ton bomba atar. Bu miktar bütün II. Dünya Savaşı boyunca atılan toplam bomba miktarının üç mislidir. 1961-1971 arasında 80 milyon litre tutarında dioksin içerikli yaprak dökücü Agent Orange 3,3 milyon hektarlık ormana havadan serpilir. 40.000 Amerikan askeri eroin bağımlısı olur. Onbinlercesi geri döndükten sonra intihar eder, bir kısmı ise Vietnam savaşına karşı sürdürülen protestolara aktif olarak katılır. Vietnam'da Amerikan vahşeti, ABD'yi dünya halkları nezdinde daha çok teşhir ve tecrit eder.
Vietnam halkı Amerikan emperyalizmine kabus yaşatmıştır; Amerikan emperyalizmi bu savaşı ve aldığı yenilgiyi hala unutamamıştır. Vietcong, Saygon kapılarına dayandığında Amerikan işgalcileri apar topar kaçmak zorunda kalmışlardır.
2005'te yazılan aşağıdaki yazıda bu Vietnam'dan bugün geriye neyin kaldığı kısa da olsa ele alınmaktadır.

VİETNAM DEVRİMİNİN VE TOPLUMUNUN SINIFSAL KARAKTERİ

Geçen yüzyılın ‘20’li yıllarının ikinci yarısında Vietnam’da üç komünist örgüt vardı. Devrimci Gençlik Birliği’nden gelme Hindiçini Komünist Partisi ve Annam Komünist Partisi. Bu iki örgütün kurulması, Yeni Vietnam Devrimci Partisi’nin, Hindiçini Komünist Ligi olarak yeniden örgütlenmesine neden oldu.
1929’un ortalarında bu üç örgüt, Vietnam’ın komünist örgütlerini oluşturuyordu.

Şubat 1930’da Ho Chi Minh, Komünist Enternasyonal’in görevlisi olarak komünist grupları, Vietnam komünist partisini kurmak için konferansa çağırır (Kovloon, Hong Kong yakınında).
Bu konferans, partinin kuruluşu ve fiilen parti kongresi olarak kabul edilir.
Siyasi tezlerde saptanan hedefler şöyledir:
  • Burjuva-demokratik devrimi, tarım devrimini gerçekleştirmek.
  • Emperyalist tahakküme son vermek ve feodalizmi yıkmak.
  • Vietnam’ı tamamen bağımsız bir ülke yapmak ve sosyalizme giden yolu açmak.
Parti, Nisan 1931’de Komünist Enternasyonal’in seksiyonu olarak kabul edilir (1).

Vietnam Ulusal Demokratik Halk Devriminin iki temel görevi vardı:
  1. Anti-emperyalist görev (Emperyalist saldırganları kovmak ve ulusal bağımsızlığı sağlamak).
  2. Anti-feodal görev (Toprak beyleri sınıfının hakimiyetini devirmek, tarım reformunu gerçekleştirmek).
Dien Bien Phu zaferi (1954) sonucunda ülkenin kuzeyi tamamen kurtarılır. Emperyalistlerin ve feodallerin hakimiyeti sadece güneyde sürer. Ülke, fiilen ikiye bölünür. Bu koşullarda parti, kuzeyde demokratik devrimin görevlerini tamamladıktan sonra sosyalist devrime geçelim mi, yoksa kapitalist aşamadan geçerek güneyde demokratik devrimin zaferini bekleyelim mi sorusuyla karşı karşıya kalır. Bu durumla ilişkin olarak partinin aldığı karar şöyleydi:

Kuzeyde anti-emperyalist ve anti-feodal görevler yerine getirildikten sonra durmaksızın ve yeniden birleşme beklenmeksizin sosyalist devrime geçilmelidir.
Barışın yeniden tesisinden sonra ülkemizin kuzeyi ulusal demokratik devrimden sosyalist devrime geçti. Bütün halkımızın acil görevi, bütün gücüyle kuzeyin inşası ve istikrarı için çalışmak, kuzeyi adım adım sosyalizme götürmek ve aynı zamanda barışçıl, yeniden birleşmiş Vietnam’ı inşa etmek için ülkenin yeniden birleşmesi için mücadele etmektir” (Ho Chi Minh).

Parti, kuzeyin kapitalist aşamayı atlayarak sosyalizme geçecek durumda olduğu görüşündedir:

1. Parti, Marksist-Leninist bir partidir. İşçi-köylü ittifakı temelinde kuzeyde halkın bütün devrimci görevlerini yönetmektedir.
2. Kuzeyde ulusal demokratik devrimin tamamlanması, sosyalizme geçiş için ön koşulu oluşturur.
3. Fransız sömürgecilerine karşı muzaffer direnişten ve kuzeyin kurtuluşundan sonra kuzeyde halkın demokratik diktatörlüğü, tarihi görevini; proletarya diktatörlüğünü gerçekleştirme görevini yerine getirecek durumdadır…
5. Ülkemizde sosyalizmin inşası, sosyalist kardeş ülkelerin bütün alanlardaki içten yardımından memnundur” (2).

Ulusal demokratik devim aşamasında halkın devrimci diktatörlüğünün görevleri olarak şunlar tespit edilir:

-Emperyalist hakimiyetin ve onun emrindeki feodal beylerin boyunduruğunu kırmak, demokratik cumhuriyeti kurmak ve sağlamlaştırmak. Halk demokrasisi rejimini kurmak ve geliştirmek ve halk için özgürlükleri gerçekten gerçekleştirmek.
-Bütün alanlarda Fransız sömürgecilerine karşı bütün halkın uzun süren direnişini örgütlemek.
-Tarım reformunu gerçekleştirmek, feodal mülkiyeti yok etmek, ülkede kapitalizmin temellerine dokunmaksızın “toprak işleyenin” sloganını gerçekleştirmek.
-Ulusal ve demokratik bir ekonomi ve kültür inşa etmek ve geliştirmek.
-Sosyalist düzene geçiş için siyasi, iktisadi ve ideolojik koşulları hazırlamak.
-Halkımız ve sosyalist ülke halkları arasında dayanışmayı güçlendirmek, dünya halklarının devrimci hareketini desteklemek, dünya barışını savunmak.
-Bu görevlerin gerçekleştirilmesinde halkın demokratik diktatörlüğü gerçekten, işçilerin ve köylülerin diktatörlüğünün oynadığı rolden başka bir rol oynamaz” (3).

Ülkenin kuzeyi emperyalistlerden (Fransız sömürgeciliğinden) tamamen kurtarıldıktan sonra sosyalist devrim aşamasına geçilir. Böylece iktidarın sınıfsal yapısı da değişmiş olur (Aşağıda göstereceğimiz gibi, değişmiş olması gerekir). Ulusal demokratik devrimin iktidar biçimi olan halkın demokratik diktatörlüğü, sosyalizme geçişle birlikte proletarya diktatörlüğüne dönüşür. Bununla ilgili olarak partinin ikinci ve üçüncü kongrelerinde şöyle denir:

Bugün Vietnam devletinin biçimi demokratik bir cumhuriyettir. İçeriğine göre o, halkın demokratik diktatörlüğüdür. Halkın demokratik diktatörlüğü, halka karşı demokrasi, düşmana ve uşaklarına karşı diktatörlük anlamına gelir…
Bizim halkın demokratik diktatörlüğü bugün, işçilerin ve köylülerin diktatörlüğünün tarihi görevini üstlenmektedir…

Ulusal demokratik devrim, sosyalist devrime doğru gelişince halkın demokratik diktatörlüğü proletarya diktatörlüğü olur. Bu anda; diktatörlüğün temel görevlerinin değişmesiyle, onun içeriği de değişir” (4).

Ulusal demokratik devrimin son aşaması esnasında halk demokrasisi devletimiz işçilerin ve köylülerin diktatörlüğünün tarihsel görevlerini üstlendi. Barışın yeniden tesisinden sonra ve kuzeyin sosyalizme geçmesinden buyana halk demokrasisi devleti, proletarya diktatörlüğünün tarihsel görevlerini üstlenmiştir” (5).

Çin, Kuzey Kore ve Küba örnekleriyle karşılaştırıldığında Vietnam’da devrimci güçlerin iktidarın karakteri konusunda oldukça açık tanımlamalar yapmış olduklarını görüyoruz. Ama bu doğru anlayışların; evet Marksist-Leninist anlayışların uygulanmasını Vietnam pratiğinde pek göremiyoruz. Lafta var, pratikte yok. Birkaç örnek:

Vietnam Emekçilerinin Partisi I. Sekreteri Le Duan (1960’da, III. Kongrede bu göreve getirildi) partinin kuruluşunun 40. yıldönümü vesilesiyle yazdığı Vietnam Devrimi (1970) yazısında şu tespiti yapar:

Ulusal demokratik devrimin bütün aşamalarında partimiz,…bütün yurtsever ve ilerici toplum tabakalarını, bütün milliyetleri, bütün dini cemaatleri, …birleştirmesini bildi, ortak düşmanla çelişkisi olan bütün grupların, birleşik ulusal bir cephe (aç., Le Duan) oluşturmak için onayını kazanabildi” (6).

Tabii, ulusal demokratik, anti-emperyalist devrim açısından bu güçlerden oluşan bir birleşik ulusal cephe oluşturmak doğrudur. Bu cephe, aralarında ulusal burjuvazinin de bulunduğu sınıflara dayanıyor.
Kuzey Vietnam 1954’ten itibaren ulusal demokratik devrimin görevlerini yerine getirerek sosyalizme geçer. Ama Le Duan, “Leninizm ve Vietnam Devrimi” yazısında Mao Zedong’un bir anlayışını tekrarlar:

Ulusal burjuvazinin… iyi yönleri de vardır. Bu nedenle proletarya, onunla birleşik cepheyi oluşturmalıdır. Partimiz, işçileri ve köylüleri burjuvazi ile ulusal birleşik cephe kurmak için teşvik etti” (7).

Sosyalizmde, proletarya diktatörlüğü koşullarında burjuvazinin iyi yönlerinden bahsediliyor!

Aynı yazısında devamla Le Duan şöyle der:
Ulusal burjuvazinin güçleri… sosyalist yeniden yapılanmayı kabul etmeye hazırlar. Bu nedenle partimizin politikası, kapitalist mülkiyeti barışçıl tarzda devlet kapitalizmi vasıtasıyla sosyalist mülkiyete dönüştürmektir” (8).

Aynen Çin’de olduğu gibi Vietnam’da da sosyalizm, ulusal burjuvazi ile birlikte kurulmaya çalışılıyor. Aynen Çin’de olduğu gibi Vietnam’da da devlet-özel sektörüne dayanan işletmelerle; devlet kapitalizmiyle sosyalist mülkiyete geçmek amaçlanıyor.

Güneyle birleştikten (1976) sonra da Le Duan, IV. Kongrede (1976) aynı anlayışı savunur:
Özel kapitalist işletmeler, yakında, ortak devlet-özel sektör işletmelerinin oluşturulmasıyla sosyalist (biçimde) yeniden yapılanacaklardır”.
Sermaye, hem devlet, hem de özel hisse senedi sahipleri tarafından temin edilecek ve bunlar yönetimde temsil edileceklerdir”.

Dahası da var:
  • Özel kapitalistler plantasyonlar (büyük tarım toprakları, çn.) kullanma hakkına sahipler.
  • Özel kapitalistler, hayvancılık, tavukçuluk, balıkçılık işletmelerini çalıştırmaya devam etme hakkına sahipler.
  • Özel kapitalistler, inşat malzemeleri üretme, inşaat iletmecisi olarak çalışma, nakliyat ve iç sularda gemicilik işletmecisi olarak çalışma hakkına sahipler.
  • Bir dizi özel tüccar, devlet ticareti için temsilci olarak görevlendirildi.
  • Devlet, özel işletmeler için indirimli banka kredileri sağlar.
  • Yeni teçhizatlar için yatırım yapmak zorunda kalan işletmeler için vergiler indirilecek”.
Kasım 1976’da Başbakan yardımcısı N. Co Thach, Paris’te Fransız işletmecilerinin ulusal konseyi toplantısında şu açıklamayı yapar:
  • 15 senelik bir zaman dilimini kapsayan yatırımlar güvence altına alınır.
  • Karlar, ülke dışına transfer edilebilir.
  • Yatırımcılar, sermayelerini geri çekme hakkına sahiptirler.
  • Vietnam pazarı için üreten işletmelerde devlet, hisse senetlerinin en azından yüzde 51’ine sahip olurken, sadece ihracat için üreten sanayi dallarında işletmeler yabancı mülkiyette kalabilir”.
Yabancı yatırımların tabi oldukları yasalar, görece liberal olmalarına rağmen Vietnam iktidarı 1986’da yabancı sermaye için yeni kararlar alır. Bu kararlara göre;
  • Devletle birlikte kurulan ortaklık işletmelerinde yabancı payının yüzde 49’la sınırlandırılması kaldırılır ve bu payın yüzde 99’a çıkartılması amaçlanır.
  • Bunun ötesinde yabancı işletmeler, kendi müdürlerini atama hakkına sahip olurlar.
1976’da, güneyin de kurtarılmasından sonra Bütün Vietnam Ulusal Toplantısında ülkenin birleşmesi ve adının Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi kararı alınır. IV. Kongrede partinin adı yeniden Vietnam Komünist Partisi olarak değiştirilir.

Bu parti kongresinde ülkenin yeniden inşası Sovyet revizyonizmi modeline göre planlanır. VKP, bir taraftan üretim araçlarının özel mülkiyetinin kaldırılmasından, ağır sanayin öncelikli geliştirilmesinden, sanayide ve tarımda büyük işletmelerin kurulmasından bahseder. Marksizm-Leninizm resmi ideoloji olarak kabul edilir.
1980 Anayasasında Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, proletarya diktatörlüğü olarak tanımlanır.
Vietnam 1979’da COMECON’a üye olur ve böylece ülke, SB ve COMECON yapılanmasının bir parçasına dönüşür.

1986’da VI. Kongrede “yenilenme” adı altında kapsamlı reform kararları alınır:
  • Ülkenin, siyasi ve ekonomik olarak dışa açılması.
  • Sosyalist ülkelere tek yanlı bağımlılığa son verilmesi.
  • Batılı devletlerle ilişkilerin geliştirilmesi.
  • Bölgenin bütün ülkeleriyle işbirliğinin geliştirilmesi (ASEAN’a giriş, 1995).
  • Sosyalist plan ekonomisinden pazar ekonomisine tedrici geçiş.
  • Fiyatların pazar koşullarında oluşması.
  • Ulusallaştırma politikasından vazgeçilmesi.
  • Özel ekonominin; namı diğer kapitalist ekonominin kabul edilmesi.
  • Çoğu kooperatiflerin dağıtılması.
  • Yabancı sermayenin teşvik edilmesi.
Yabancı yatırım yasasının yürürlüğe girmesinden sonra (1988) 37 ve 1989’da da 67 yabancı sermayeye izin verilir. 1990’da 110 yabancı proje uygulanır. Sadece 1 Ocak-3 Ekim 1990’da Vietnam’a gelen yabancı sermaye dağılımı şöyleydi: (Milyon dolara olarak):Fransa (234,9); İngiltere (143,9); Hong Kong (134,9); Avustralya (126,8); Hollanda (118,0); Kanada (112,1); Japonya (89,2) ve SB (81,2).

VKP, reform politikasını toplumun “sosyalist transformasyonu” olarak tanımlar. Bunun Türkçesi, “sosyalizm”den klasik kapitalizme geçiştir. Transformasyon etkisini göstermeye başlar: 1990’da devlet işletmelerinin sayısı 12 bindi. 1990-1992 arasında 2-3 bin devlet işletmesi dağıtılır; tasfiye edilir. Özel mülkiyette olan işletmelerin sayısı hızla artar.

Bugün Vietnam ekonomisinde farklı mülkiyet biçimleri vardır:
  • Devlet işletmeleri.
  • Yabancılarla ortaklık işletmeleri (Özel mülkiyete olan işletmeler).
  • Özel mülkiyete olan işletmeler.
  • Tamamen yabancıların mülkiyetinde olan işletmeler (Özel mülkiyete olan işletmeler).
1992 Anayasasına göre toprak, devletin mülkiyetinde olmasına ve köylülerin sadece kullanma hakkının olmasına rağmen Vietnam’da toprak alınıp satılmaktadır.

Dış borç miktarı 1991 yılı itibariyle 15,3 milyar dolardı. Özel tekellerden, devletlerden alınan kredilerin yanı sıra Dünya Bankası, IMF gibi emperyalist sermayenin kurumlarından da krediler alınmaktadır.
1968’de Vietnam’da
Yankee go home” temel slogandı.

1990’da ise
Yankee come home” temel slogan oldu.

Vietnam’da ulusal demokratik devrim; emperyalist sömürgecilere ve yerli işbirlikçilerine karşı ulusal kurtuluş mücadelesi gerçekleştirilmiştir. Kuzey Vietnam’da sosyalizme geçme denemeleri yapılmıştır, ama ne Kuzey ve ne de birleşik Vietnam hiçbir zaman sosyalist olmamıştır.

*
Kaynaklar:
1) Bkz.:”Kurze Geschichte der Partei der Werktätigen Vietnams, 1972, s. 19, 23.
2) Truong Chinh; Vietnam Emekçileri Partisi Siyasi Büro üyesi, Hanoy, 1969. “Das Volk baut seine Zukunft auf, Köln, 1974, s. 14/15.
3) Truong Chinh; agk., s. 23.
4) Vietnam Devrimi Üzerine”, II. Parti Kongresine sunulan rapordan, Şubat 1950: Agk., s. 23/23.
5) Agk., s. 24, Pham van Dong; ”Halkın Demokratik Diktatörlüğünüm Bazı Sorunları Üzerine”, III. Kongredeki konuşma, Eylül 1960.
6) Le Duan; Vietnam Devrimi, s. 28, 1973.
7) Le Duan; Leninizm ve Vietnam Devrimi, s. 34, 1965.
8) Le Duan; agk., s. 39.