deneme

3 Mayıs 2019 Cuma

KADRO SEÇİMİ, TEŞVİKİ ve DAĞITIMI

 
KİTAP TANITIMI
KADRO SEÇİMİ, TEŞVİKİ ve DAĞITIMI



                     Töz Yayınları, Nisan 2019


ÖNSÖZ
Sadece kadroların değil, devrimci mücadeleye katılan herkesin eğitiminde, örgütlü disiplinli mücadeleyi anlamalarında yararlı olur anlayışından; bir ihtiyaca yanıt verirden hareketle 2004 Almancadan çevrilen bu yazıyı ancak şimdi; 15 sene sonra Töz Yayınları'nın katkısıyla okurla buluşturabiliyoruz.
Kitapçığın Rusçadan Almancaya çevrisi 1952'de Alman Demokratik Cumhuriyeti'nde basılmıştır.
Yazar, inşa edilen sosyalizmde kadro sorununu ele almaktadır, ama orada dile getirilen bütün sorunlar iktidar için mücadele eden her bir komünist partisinin sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Mücadele yaşamımızda kadro, yönetme, önderlik etme vb. konularda karşılaştığımız birçok sorunu bu kitapçıkta bulabiliriz.
Yazar aynı zamanda Bolşevik kadroların niteliklerini anlatmanın ötesinde kadroların eğitiminin ve yetiştirilmelerinin ne denli önemli olduğunu; Bolşevik Parti, Lenin ve Stalin'in genel olarak kadro sorununa, özelde de kadro eğitimine verdikleri önemi vurgulamaktadır.
Sosyalizmin inşa sürecinde hemen her sorunda; ekonomiden felsefeye, eğitimden sanat tarihine, devlet idaresinden sendikalara, tarihten dış politikaya, toplumsal yaşamın her alanında işçi sınıfı ve emekçi yığınların eğitimi için herkesin anlayabileceği dilde yazılmış sayısız kitapçıklar yayımlanmıştır.
Genel anlamda sınıf mücadelesinin, strateji ve taktiklerin, örgütlenmenin derinliklerine dalmış “entelektüel önderler” için bu türden yayınların hiçbir anlamı, önemi olmayabilir. Ama mücadele edenler için bu türden yayınların ne denli önemli olduğu da bir gerçekliktir. Bu gerçeği görmek için Sovyetler Birliği sosyalist inşa dönemi tarihine bakmak yeterlidir.
Eğitim amaçlı bu türden kitapçıkların Türkçeye kazandırılması için çaba harcanmalıdır.

İbrahim Okçuoğlu
Ocak, 2019