deneme

28 Ekim 2017 Cumartesi

SSCB – HALKIN MADDİ REFAHININ ARTTIĞI ÜLKE



SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ –
HALKIN MADDİ REFAHININ ARTTIĞI ÜLKE

TEMEL GÖSTERGELER

(100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ)

8. Makale

1-SSCB'de ulusal gelirde gelişme

 
 

Kapitalist ülkelerde ulusal gelirin yarısından daha fazlasına sömürücü sınıflar tarafında el konurken, SSCB'de ulusal gelir emekçilerin çıkarlarına göre paylaşılır.

2-Bütçede ve işletme imkanlarında halkın lehine gelişmeler


Halk, devlet hesabına işçilerin ve ücretli memurların sosyal sigortasından yardımlar, sosyal bakımdan emeklilik maaşı, çok çocuklu ve yalnız yaşayan anneler için yardımlar, öğrencilere burslar, ücretsiz tıbbi bakım, sanatoryumlar ve dinlenme evleri için ücretsiz ve uygun fiyatlı kalış belgesi, ücretsiz meslek eğitimi ve başkaca bir dizi hizmet ve ayrıcalık almaktadır.

1957 yılında hizmetler ve ayrıcalıklar, emeklilik maaşının artırılmasıyla (1 Ekim 1956) bağlam içinde en azından 192 milyar rubleye varacaktır.

3-Çarlık Rusyası'na göre 1956'da işçilerin gerçek ücretinin artışı


1913'e göre 1956'daki durum
Sanayi ve inşat işçilerinin gerçek ücreti (vergilerin çıkartıldığı, emekli maaşlarının, yardımların; devlet hesabına ücretsiz etimin, şifa tedavilerinin, başkaca hizmetlerin ve ayrıcalıkların eklendiği durumda ücret)
3,4 misli (artış)
Aynı faktör, işsizliğin yok edilmesinin dikkate alındığında da geçerlidir
3,7 misli (artış)
Aynı faktör, kısaltılmış işgününün dikkate alındığında da geçerlidir
4,8 misli (artış)

Devrim öncesi döneme göre SSCB'de gerçek ücretin artışı, birçok faktöre bağlıdır. Nominal ücretler, meta ve hizmet fiyatlarından oldukça daha hızlı artıyorlardı. Devrimden önce içi bütçesinin yüzde 20'den fazlasını, bazı durumlarda üçte birini oluşturan kiralar ve belediye hizmetleri için giderleri, şimdi beşte bir ila altıda bire geriledi. Ücretin yanı sıra işçiler, devletten sosyal sigorta hizmetleri, farklı destekler, emeklilik maaşları, burslar, tatil parası, biçiminde; ücretsiz öğretim, ücretsiz tıbbi bakım vs. biçiminde yardımlar alıyorlar. Devrimden önce işçilere, kişisel ücretin dışında mesleki eğitim ve tıbbi bakım için verilen hizmetler oldukça önemsizdi. İşçi, genellikle ücretli tatil alamıyordu. Tahminlere göre 1956'da sanayi ve inşat işçisinin kişisel ücretini aşan hizmetler, (karşılaştırılabilir fiyatlar bazında) 1913'dekinin 20 misliydi.

Gerçek ücretin belirlenmesinde SSCB'de hiçbir biçimde işsizliğin olmadığı dikkate alınıyordu. Nihayetinde SSCB'de işgününün, Çarlık Rusyası'ndakine göre oldukça kıza olduğu ve bundan dolayı işçinin her iş saati için daha yüksek ücret aldığı hesaba katılmalıdır.

4-Çarlık Rusyası'nda emekçi köylülerin (kulaklar hariç) gelirine göre 1956 yılında köylülerin gerçek gelirinin artışı


1913'e göre 1956'da artış
Vergiler ve başkaca yükümlülükler çıkartıldıktan sonra emekçi köylülerin kooperatif ve özel ekonomiden elde ettiği parasal ve ayni gelirler (çalışan başına ve karşılaştırılabilir fiyatlara göre hesaplanmıştır)
4,0 misli (artış)
Emekçi köylülerin tarımda elde ettikleri gerçek gelir (Devlet hesabına ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri, emekli maaşları, yardımlar ve başkaca hizmetler dikkate alınmıştır)
5,4 misli (artış)
Aynı faktör geçerlidir (bölünmez fonların ve kolhoz stoklarının artırılması için kullanılan ödentiler dahil)
6,0 misli (artış)

Çarlık Rusyası'nda emekçi köylülerin yaşam standardı oldukça düşüktü. Öyle ki, dilenci gibi bir yaşam sürdüren kent işçisinin durumu emekçi köylününkinde oldukça daha iyiydi.

Çarlık Rusyası'nda emekçi köylüler, sayısız vergi ödemek ve (başkaca) mükellefiyetleri yerine getirmek zorundaydı ( Toprak vergileri, toprak kiralama bedeli, sigorta primleri, başkaca yükümlülükler ve hizmetler vs.). Bu hizmetlerin toplam miktarı tarımdan gelirlerin yuvarlak olarak yüzde 20'sine varıyordu. Şimdi ise kolhoz köylüleri tarafından ödenen vergiler ve başkaca yükümlülükler, tarımdan gelirlerin yüzde 4'üne bile varmamaktadır.

Çarlık köyü, oldukça geri bir kültür seviyesindeydi. Çoğu köylü okur-yazar değildi. Çoğunlukla bütün köylüler, çocuklarına ilköğretim dahi sunma olanağına sahip değillerdi. Tıbbi bakımda da durum daha iyi değildi.

Tahmine göre 1956'da SSCB'de kolhoz köylülüğünün devlet hesabına elde ettiği hizmetler ve ayrıcalıklar (bunlara emekli maaşları, çocuk yardımları, ücretsiz eğitim, tıbbi bakım ve sosyal ve kültürel bakımın başkaca türleri dahildir) 1913'e göre yaklaşık 38 misli artmıştı (Çalışan başına ve karşılaştırılabilir fiyatlara göre hesaplanmıştır).

5-Ev işlerinde kadının işini kolaylaştıran adımlar


Lokanta ve yemekhanelerin gelişimi, kadınları verimsiz ev işlerinden kurtarmaya katkı sunan önemli bir faktördür. SSCB'de sıkı bir kamu yemekhaneler, lokantalar ve büfeler ağı oluşturulmuştur. Lokanta ve yemekhanelerin cirosu 1956'da devlet ve kooperatif ticaretinin toplam perakende cirosunun yüzde 11'ini oluşturuyordu; bu oran 1928 yılında yüzde 4 idi.

6-Toplam meta cirosunda gelişme


Bütün ticaret sistemlerinin toplam meta cirosunda devlet ve kooperatif ticaretinin payı 1932'de yüzde 83 ve 1956'da da yüzde 93 oranındaydı; kolhoz pazarında satılan ürünlerin miktarı artarken, kolhoz pazarının payı görece gerilemiştir. Kolhoz ticaretinin fiyatları, devlet perakende ticaretinin fiyatlarının biraz üzerindeydi; bu nedenle Sovyet ticaretinin toplam cirosunda kolhoz ticareti payının azalması gerçek ücreti artıran ek bir faktör olarak görmek gerekir.

7-Sovyet iktidarı döneminde en önemli gıda maddelerinin tüketim seyri

Aşağında Petersburg, Bogorodsk (Moskova vilayeti) tekstil işçileri ve Kostroma vilayetinde tekstil kazası Sereda; ayrıca Karkov, Vologda, Vyetka, Voroneş vilayetlerinden yoksul köylülerin ve orta köylülerin devrimden önceki aile ve bütçe araştırmaları verilerini 1956'da gerçekleştirilen Leningrad, Moskova bölgesinde Noginsk, İvanova bölgesinde Furmanov tekstil işçilerinin aile ve bütçe araştırmalarını, ayrıca Karkov, Vologda, Kirov ve Voroneş bölgelerinde kolhoz köylülerinin aile bütçeleri verilerini karşılaştırmalı veriyoruz. Bu verilerin karşılaştırması, en önemli gıda maddelerinin kişi başına tüketiminin aşağıdaki gibi attığını göstermektedir.

Devrimden önceki duruma oranla 1956

Leningrad, Noginsk ve Furmanov'da tekstil işçi aileleri
Karkov, Vologda, Kirov ve Voroneş bölgelerinde kolhoz köylü aileleri
Et ve (domuz) yağı
200
206
Süt ve süt ürünleri
355
251
Yumurta
223
359
Şeker
221
298
Ekmek ve fırın ürünleri
91
86
Patates
129
233

Çarlık Rusyası'nda işçi ailesi oldukça ilkel konut koşularında yaşıyordu.1908'de Petersburg'da gerçekleştirilen işçi aileleri bütçesi araştırmasının gösterdiği gibi, bekar işçilerin yaklaşık yüzde 70'i sadece yarım bir yatak, bir yatak veya bir uyuma yeri kiralamışlar. İşçi ailelerinin aşağı yukarı yüzde 43'ünün bir yatağı veya bir uyuma yeri vardı.

Bu olağanüstü sefil konut şartlarına rağmen işçi aileleri bütçesinin ortalama yüzde 20'si konut masraflarına (ısınma ve aydınlatma dahil) gidiyordu; hatta, bazı durumlarda bu giderler ücretin üçte birine denk düşüyordu. Şimdi kiralar ve belediye hizmetleri işçi ailesi bütçesinin ortalama yüzde 4 ila 5'ine denk geliyor.

8- SSCB'de ortalama yaşam süresi

Çarlık Rusya'sına göre SSCB'de ortalama ömür iki mislinden fazla artmıştır.


Ölüm oranının oldukça düşmesinden dolayı SSCB'de ortalama ömür 1955-1956'da Çarlık Rusya'sındaki duruma göre iki mislinden fazla ve 1926-1927 yıllarındaki SSCB'ye göre de 1,5 misli artmıştır.

9-SSCB'de doktor ve yatak sayısı

SSCB'de halkın tıbbi bakımı ücretsizdir. Ücretsiz sağlık hizmeti, hastanelerden, polikliniklerden, sağlık bakım yerlerinden, başkaca, ön koruyucu ve sıhhi tedbirlerle ve salgınlarla mücadele ile ilgili kurumlardan oluşan geniş bir ağa sahiptir.


Sovyet iktidarı sürecinde halkın tıbbi bakımı oldukça iyileştirilebilmiştir. Çarlık Rusyası'nda 10.000 kişiye bir doktor düşerken, şimdi SSCB'de her 10.000 kişi başına 17 doktor düşmektedir. 1913'de her 10.000 kişi başına 13 yatak düşerken, şimdi 70 hastane yatağı düşmektedir. Orta Asya ve Kazakistan'da halkın tıbbi bakımı oldukça güçlü bir ilerleme göstermiştir. Bugün bu bölgelerde, 1913 Çarlık Rusyası'ndan olandan daha fazla doktor vardır.

Ücretsiz tıbbi yardımın dışında SSCB'de işçilere ve ücretli memurlara, çalışma yeteneğinin yeniden tam kazanılmasına kadar çalışamazlık dönemi boyunca yardım verilmektedir. Bu yardım ücretin yüzde 90'ı kadar tutmaktadır. İş kazasından veya mesleki hastalıktan dolayı geçici çalışamazlık durumunda yardım ücretin yüzde yüzüne varır.

10-Doktor sayısı bakımından SSCB-kapitalist ülkeler karşılaştırması

SSCB'de halkın hizmetinde olan doktor sayısı, kapitalist ülkelerdekinden daha fazladır.


SSCB'de 1957'de 10.000 kişiye 17 doktor düşerken, 1954'te ABD'de 13 doktor düşmekteydi.

11-SSCB'de sanatoryum, dinlenme yerleri ve kaplıca sayısında gelişme

SSCB'de çok sayıda sanatoryum, dinlenme yerleri ve kaplıcalar emekçilerin hizmetindedir.


1956 yılında yaklaşık 3 milyon işçi ve ücretli memur ücretsiz veya da toplam masrafların sadece yüzde 30'una denk düşen özel indirimli fiyatlar üzerinden sosyal sigorta hesabına sanatoryumlarda ve dinlenme evlerinde kalma belgeleri almışlardır. Ayrıca on binlerce işçi ve ücretli memur, devlet hesabına ücretsiz kalış belgeleri veya da işletme fonları hesabına, işletme çalışanlarına bakımda sosyal ve başkaca harcamaları için tahsislerden veya başkaca kaynaklardan indirimli kalış belgeleri almışlardır.

1956 yılında 5 milyondan daha fazla emekçi, sanatoryumlarda ve dinlenme evlerinde (günlük dinlenme yerleri hesaba katılmamıştır) tedavi ve dinlenme için kalmışlardır.

1956 yılında yaklaşık 6 milyon çocuk ve genç, tatil kamplarında, çocuk sanatoryumlarında gezi ve turist merkezlerinde kalmışlardır veya yazın kırda ana okullarına, kreşlere ve çocuk yurtlarına yerleştirilmişlerdir.

12-SSCB'de konut alanında durum


Büyük Sosyalist Ekim Devrimi'nden önce işçilerin, küçük ücretli memurların ve ailelerinin konut durumu oldukça kötüydü. Rutubetli, soğuk yeraltı sığınaklarında ve konut kışlalarında 2-3 insan bir odada olmak üzere ikamet ediyorlardı. Örneğin 1912 yılında Moskova'da 325.000 kişinin oturduğu 24.500 küçük odalardan oluşan konutlar vardı. Ural'da, Donets Havzası'nda ve Bakü'de işçiler oldukça kötü konutlarda yaşıyorlardı. Yoksul mahallelerin yanında aristokratların sarayları ve burjuvazinin villaları yükseliyordu; bunların içinde sadece bir aile oturuyordu ve bir kişi birkaç 100 metre kareyi kullanıyordu.
Ekim Devriminden sonra konut ilişkileri işçiler ve ücretli memurlar için hızla değişti.

Komünist partisi ve Sovyet hükümeti eskisi gibi, bütün vatandaşların konut durumunu iyileştirmek için sürekli çaba harcamaktadır.
Sovyetler Birliği'nde konut yapımı geniş bir cephede ilerlemektedir.
Emperyalist savaşta, müdahale savaşında,, iç savaşta ve Büyük Anavatan Savaşı'nda kent konut fonu en ağır bir biçimde etkilenmiştir. Bilindiği gibi sadece Büyük Anavatan Savaşı'nda 1710 kentsel yerleşim yeri tamamen veya kısmen yerle bir edilmişti. Bu imhalara rağmen kent konut fonları, 1913 yılında 180 milyon metre kare olan konut alanını 1956 sonunda 668 milyon metre kareye, yani 3,7 misline çıkartmıştır.

SBKP MK'sının ve SSCB Bakanlar Konseyi'nin “SSCB'de konut inşasının gelişmesi üzerine” kararı, konut yapımını, ilk 10-12 sene içinde konut yetersizliğini tamamen ortadan kaldırma amacıyla daha güçlü olarak ilerlemeyi öngörmektedir.

Bununla uyumluluk içinde altıncı beş yıllık planda toplamda 328 milyon metre karelik konut inşa etmek ve yerleşmek öngörülmektedir. Bu, 1913'deki kentsel toplam konut fonunun 1,8 mislidir.


Sovyet iktidarı döneminde devlet ve kooperatif örgütleri (kolhozlar hariç) tarafından ve kent halkının kendi imkanları ve devlet kredileri yardımıyla toplam alanı 507 milyon metre kareye varan konutlar inşa edilmiş veya yeniden oturulabilir hale getirilmiştir Son 11 sene içinde (1946-1956) kolhoz köylüleri ve kırsaldaki aydınlar 5,6 milyon konut yapmışlardır.

Not: Bu makalenin tamamı ”RAKAMLARLA SOVYET İKTİDARININ 40 YILI” kitabından alınmış çevridir.

*

9. Makale:
100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİNİN ÖĞRETTİKLERİ –
ÇIKARTILMASI GEREKEN DERSLER