deneme

15 Kasım 2019 Cuma

HAKLI ve HAKSIZ SAVAŞLAR ÜZERİNE MARKSİZM-LENİNİZM


HAKLI ve HAKSIZ SAVAŞLAR ÜZERİNE MARKSİZM-LENİNİZM



KİTAP TANITIMI



HAKLI ve HAKSIZ SAVAŞLAR ÜZERİNE
 
MARKSİZM-LENİNİZM





















































 Ankara, 2019


GİRİŞ
Eğitim çalışması amacıyla 1992’de çevrilen bu broşürü yayınlamayı doğru bulduk. Dün olduğu gibi bugün de burjuvazi yaptığı her “işi”, baskıyı, zulmü, işgali ulusal çıkarların gereği olarak açıklamaktan geri kalmıyor.
Nerede enerji (petrol ve doğal gaz), nerede kıymetli ve strateji anlamlı maden varsa;, neresi coğrafi olarak stratejik bakımdan önemliyse emperyalist ülkeler ve bölgesel güçler oraları ele geçirmek için savaştılar ve savaşıyorlar. Dünya yüz ölçümü göz önünde tutulursa pek de büyük olmayan Ortadoğu’yu kan gölüne çevirenler aynı güçlerdir. Kürdistan’ı bölenler de aynı güçlerdir. Bugün Rojava devrimini boğmaya çalışanlar da aynı güçlerdir. Afganistan'a “demokrasi” götürmek istediler; Irak’ı Saddam diktatöründen “kurtarmak” ve kitle imha silahlarından “arındırmak” istediler; Suriye’de gerici Esad rejimini yıkmak istediler. Afganistan'ı, Irak’ı, milyonlarca masum insanı katlederek, göçer yaparak işgal ettiler. Suriye'de rejimi yıkamasalar da ülkeyi işgal ettiler. Libya’da, Yemen’de, Mali’de durum Suriye’den, Afganistan’dan pek farklı değildi, değil. Şimdi Doğu Akdeniz’e üşüştüler.
Her tarafta hakim olmak, soymak, talan etmek, karşı çıkanı ezmek, katletmek, yok etmek isteyen hep aynı güç! Sermaye, sermaye olarak kalmak istiyorsa bunu, savaşı göze almaksızın yapamaz. Birinci ve ikinci dünya savaşlarının nedeni budur. Rekabette yenişemeyenler veya geriden gelip de paylaşılacak alan bulamayanlar paylaşma sorununu politikanın başka bir aracı olan savaşla çözmek isterler. Öyle de oluyor.
Kapitalizm/emperyalizm dediğimiz bu sömürü, talan, ilhak sistemi devam ettiği müddetçe sermayenin çıkarı uğruna savaşlar da -haksız savaşlar da- eksik olmayacaktır. Ancak sosyalizmle birlikte bu savaşlar tarih sahnesinden yok olacaklardır.
Haksız savaşlar, ancak haklı savaşlarla tarih sahnesinden silinebilirler. Haklı savaşlar, ulusal kurtuluş, bağımsızlık, sömürü düzenini ortadan kaldırmak, sosyalizmi kurmak için sürdürülen savaşlardır.
Savaş konusunda genelleme yapılamaz ve işçi sınıfı ve emekçi yığınlar savaşların sınıfsal karakteri üzerine bilinçlendirilmedikleri müddetçe de burjuvazi tarafından yönlendirilirler.
Bu çalışma, haklı ve haksız savaşların, örnekleriyle birlikte sınıfsal karakterinin açıklanmasında sorunun ABC’si kıvamında bir eğitim broşürüdür. Bu amaçla uzun yıllar önce çevrilmişti, fakat ancak şimdi yayınlanıyor.

İ. Okçuoğlu
Kasım, 2019


içindekiler

Her İki Savaş Türü Üzerine Lenin ve Stalin | 25