deneme

19 Kasım 2019 Salı

DÜNYA EKONOMİSİNİN GELİŞME SEYRİ – FAZLA ÜRETİM KRİZİ



DÜNYA EKONOMİSİNİN GELİŞME SEYRİ – FAZLA ÜRETİM KRİZİ

Dünya çapında yeni bir fazla üretim krizini çanları çoktan çalmaya başlamıştı. Bazı emperyalist ülkelerde ekonomik kriz patlak verdi, bazılarında da ha patlak verdi ha verecek. 2008-2010 dünya krizinden sonra tekil ülke ekonomilerindeki gelişme, sonuçta bazı eğilimleri ortaya çıkarmıştı (1) . Bu eğilimlerde belirleyici olan, sermaye hareketinde veya konjonktür çevriminde inişli-çıkışlı durgunluk aşamasının hakim olmasıydı. Bu aşama da yerini, aşağıda göstereceğimiz gibi, çevrimin kriz aşamasına bırakmıştır; yani konjonktür çevrimi inişli-çıkışlı aşamasından kriz aşamasına geçiyor.

Dünya ekonomisinde bu denli, pek de gürültülü patırtılı olmayan, neredeyse sessiz diyebileceğimiz bir değişim gerçekleşiyor. Yoğun olarak 2008-2009’da yaşanan banka iflasları, mali piyasaları kurtarma programları türünden inisiyatifleri bu sefer göremedik. Her ne kadar IMF ve başkaca kurumlar yaklaşan “felaket” konusunda uyarılarda bulunsalar da, mali mecali kalmamış şu veya bu önde gelen emperyalist ülkenin durumu kurtarmak için herhangi bir çabası olmadı. Önceki krizlerle karşılaştırıldığında bu kriz sessizce patlak veriyor diyebiliriz. Bunun nedeni belki de, bomba etkisi yapacak birkaç ülkede birkaç bankanın iflas etmemiş olmasıdır. Daha doğrusu bu krizin öncelikle mali sektörde patlak vermemesidir. Kriz mali sektörde patlak verseydi, birkaç banka iflas etseydi, “anti-finansallaşmacılar”, “dünya öküzün boynuzu üzerinde dönüyor” misalinde olduğu gibi, dünya ekonomisi mali sermaye, spekülatif sermaye tarafından yönlendiriliyor diyenler yaygarayı çoktan kopartmış, felaket tellallığına başlamış olurlardı.

Bu “anti-finansallaşmacılar” ile, “Post-Marksizm”in bu ekolü ile bu kriz sürecinde teorik ve ideolojik hesaplaşma her Marksist-Leninistin, her Marksist Leninist partinin görevi olmalıdır. (2).

Tabii, bu arada Nelte’yi de unutmamak gerekir. Bu “harika” Nelte, Lenin’in deyimiyle Rus devriminin “hergele”si Troçki’nin bu tetikçisi olmasaydı, kapitalizmin kendiliğinden çökeceği anlayışını eleştirme vesilemiz de pek olmayacaktı. Nelte, bu troçkist “hergele”; yani “hergele”nin “hergele”si, kapitalizmin ümüğüne çöküyor, artı değer üretme damarlarını; kapitalizmi kapitalizm yapan o ana arterleri tıkıyor ve kapitalizmi çökertiyor. Bu Nelte olmasaydı, 4 Mart 2009’da Norbert Nelte-Aşırı Üretim Yasası”nı kim ilan edecek ve kapitalizmin çöktüğünü, başka bir düzene geçiliyor olduğunu sanal dünyada havai fişekler patlatarak kim açıklayacaktı! Kapitalizmin ümüğüne çöküp onu çökertenlerin güncel donkişotu işte bu Nelte, yine “harikalar” yaratacaktır! Bu Nelte’yi küçümsemeyin. Bu Nelte, R. Luksemburg’u Marks’tan, Engels’ten, Lenin’inden, Stalin’den; Marksizm-Leninizm’den kopartan, Troçki’nin hanesine yazan ve bugün R. Luksemburg’u öne sürerek Kapital’i, Kapital olmaktan çıkartmaya çalışanlardan sadece birisidir. Nelte’nin yerli malı olanları da vardır.
Nelte, bir tasfiyecidir. (3).

Neyse, bu Nelte’yi, Troçki’nin tetikçilerini, kapitalizme ömür biçenleri, felaket tellalları, kapitalizmi kendiliğinden çökertenleri, yani “ayrık otları”nı başka bir makalede ele alacağız. Bunlar yeniden uyandılar; her 8-10 senede bir yaptıkları gibi, şimdi de artı değer üretiminin ana arterlerini, damarlarını tıkamaya, kapitalizmin ümüğüne çökmeye başladılar...

Bu makalede dünya ekonomisinin güncel durumunu birkaç veriyle açıklamaya çalışacağım. Dünya ekonomisinin gelişme seyrini, kriz olgusunu konuya ilişkin gelecek yazıda kapsamlı ve ayrıntılı olarak ele alacağız.

2008 dünya krizinden bugüne süreci hatırlatalım:

Dünya sanayi üretimi ve 2008 krizinin aşılma süreci
Dünya sanayi üretiminin kriz öncesindeki en yüksek seviyesinden Ağustos 2019'a kadarki seyri beş aşamadan oluşan bir süreçtir.

Birinci aşama: Bu aşama konjonktürün kriz evresini ifade eder; yani dünya sanayi üretiminin krize girmesinden çıkmasına kadarki süreç. Dünya sanayi üretimi Şubat 2008 itibariyle en yüksek seviyesinden Şubat 2009 itibariyle dibe vuruyor.
Kasım 2010'da Şubat 2008'deki seviyesini aşıyor. Seviye aşma süreklilik kazandığı için Kasım 2010'u dünya sanayi üretiminin krizden çıkış dönemi olarak tanımlıyoruz.

İkinci aşama: Bu aşama üretimde canlanmanın-artışın gözlendiği süreci ifade eder. Kavramsal olarak literatürde bu sürece konjonktür hareketinde üretimde canlanma aşaması denir. Bu aşamada üretim hızla yüksek oranlarda artabileceği gibi, yavaş ve küçük oranlarda, bir önceki aya göre gerileyerek de artabilir. Nitekim bu aşamada dünya sanayi üretiminde hızlı bir artışı değil, yavaş ve küçük oranlarda bir artış söz konusu olmuştur. Toplamda krizden çıkışı ifade eden Kasım 2010 ve Aralık 2014 arasında üretimde 14,6 puanlık bir artış gerçekleşmiştir.

Üçüncü aşama: Aralık 2014-Mayıs 2015 arasıdır. Aralık 2014 üretimde bir kırılma noktasını oluşturmaktadır. Bu aydan sonra dünya sanayi üretimi inişli-çıkışlı olarak sürekli gerilemektedir. Açık ki, burada üretimde belli bir durgunluk söz konusudur.
Burada soru şu: Dünya sanayi üretimindeki söz konusu bu gerileme; inişli-çıkışlı durgunluk süreci bugün de veya Nisan 2017 itibariyle de devam ediyor mu? Verilerin gösterdiği gibi bu süreç, açık ki üretimde daralma olarak devam etmiyor. Nisan 2017-Ekim 2018 arasında üretimde görece bir artışın olduğu inişli-çıkışlı durgunluk devam etmektedir. Nisan 2017-Ekim 2018 arasında bu artış ancak 6 puandır.

Dünya sanayi üretiminin seyrindeki dördüncü aşama diyeceğimiz bu gelişme bize sadece şunu göstermektedir: Dünya sanayi üretimi (dolayısıyla dünya ekonomisi) oldukça kırılgan olmanın ifadesi olan inişli-çıkışlı durgunluk aşamasından daha az kırılganlığın olduğu belli bir canlanma aşamasına geçmemiştir; Söz konusu bu özel tipte durgunluk; ne onduran ne de öldüren durgunluk aşamasında üretimde inişler ve çıkışlar yaşanmaktadır. Ekim 2018-Ağustos 2019 arasındaki gelişme bunun böyle olduğunu göstermektedir: 2010=100 bazında sanayi üretim değeri Ekim 2018-Ağustos 2019 arasında yüzde 25,8 ila yüzde 26,9 artış arasında gidip geliyor. En büyük fark, 1,1 puan. Mart 2019 hesaba katılmazsa dünya sanayi üretimi yerinde sayıyor.

Aşağıdaki grafik bu gelişmeyi gösteriyor:


Dünya sanayi üretimi, 2010=100 bazında Nisan 2017’de yüzde 20,3’ten Ekim 2018’de yüzde 26,3’e çıkıyor:18 ayda sadece 6 puan artıyor. Ekim 2018-Ağustos 2019 arasında ise daralma eğilimli yerinde sayıyor; yüzde 25,3’ten yüzde 26,2’ye düşüyor. (4)
 
Beşinci aşama krize giriş sürecidir.

Önde gelen emperyalist ülkelerde sanayi üretiminin seyri:
ABD, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere gibi önde gelen emperyalist ülkelerde ve entegrasyonlarda (Avro Bölgesi, AB, OECD) sanayi üretimi 2019’un ilk çeyreğinde ya durgunluk içindeydi veya da daralmıştı. Sadece Amerikan sanayi üretimi 2018’e göre 2019’un ilk çeyreğinde önemsiz oranda arttı, ama 2019’un ikinci çeyreğinde ise aynı yılın ilk çeyreğine göre geriledi. Adı geçen diğer ülkelerde ve entegrasyonlarda sanayi üretimi 2019’un ilk iki çeyreğinde daralmıştır. Bu daralma en güçlü olarak Almanya’da gerçekleşmiştir. Öyle ki, Alman sanayi üretimi 2019’un iki çeyreğinde de daralarak 2016’daki seviyesine gerilemiştir.

Birkaç örnek verelim:
Fransa’da sanayi üretimi (aylık olarak ve 2015-100 bazında ) bu yılın Ocak ayında yüzde 4,3’ten Ağustos ayında yüzde 2,7’ye; Almanya’da yüzde 3,2’den yüzde 1,5’e; İngiltere’de yüzde 3,2’den yüzde 1,8’e ve ABD’de de yüzde 5,8’den yüzde 5,2’ye (Eylül) düşerken sadece Japonya’da yüzde 1,8’den yüzde 3’e (Eylül) çıkmıştır.

Bu ülkelerde sanayi üretimindeki vahamet yılın çeyrekleri bazındaki değerlerde açığa çıkmaktadır. Dünya ekonomisindeki öneminden dolayı Alman ve Amerikan sanayi üretiminin yılın çeyrekleri bazındaki seyrini grafikleştirelim:

Alman sanayi üretimi son dört çeyrekten, yani bir yıldan bu yana sürekli daralmaktadır. Bu durum Alman sanayi üretiminin, dolayısıyla ekonomisinin krizde olduğunun en açık göstergesidir.


Amerikan sanayi üretimi, baş tarafta da belirttiğimiz gibi, her ne kadar 2019’un ilk ve üçüncü çeyreklerinde yüzde 0,5 ve yüzde 0,3 oranlarında büyümüş olsa da bu haliyle dünya ekonomisini krizden çıkartacak durumda değildir; tam tersine krize girmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

 

Avro Bölgesinde de durum pek farklı değil; 19 ülke toplamında sanayi üretimi 2018’in ilk çeyreğinden bu yana yerde sürünmektedir.


Aynı durum, daha olumsuz olarak OECD-Avrupa ülkeleri toplamı için de geçerlidir. Bu ülkeler toplamında sanayi üretimi 2019’un ilk çeyreği hariç 2018’in ilk çeyreğinden bu yana daralma içindedir.


BRIC-ülkelerinde sanayi üretiminin seyri:

BRIC-ülkelerinde sanayi üretimi farklı gelişme eğimi içinde:
Çin’de sanayi üretimi, giderek küçülen oranlarda sürekli büyümüştür.
Hindistan’da 2018 itibariyle güçlü bir büyüme görülmektedir (2019 verileri OECD tarafından henüz açıklanmadı).
Keza Rus sanayisinde de 2018 itibariyle güçlü bir büyüme görülmektedir. Bu ülkede de 2019 verileri henüz açıklanmamıştır.
Sadece Brezilya’da sanayi üretiminde daralma olmuştur. Öyle ki, bu ülkede sanayi üretimi 2019’un ikinci çeyreğinde 2017’deki seviyesine gerilemiştir. Bu ülke ekonomisi yeni bir fazla üretim sürecine girmiştir.

MIST-ülkelerinde sanayi üretiminin seyri:

Endonezya sanayi üretiminde 2019’un ilk çeyreğine kadar büyüme sürekli olmuştur. Ancak 2019’un ikinci çeyreğinde üretimde daralma başlamıştır. Bunun devam edip etmeyeceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz.
Kore sanayi üretimi daha öncesine göre 2018’in dördüncü çeyreğinde yüzde 1,4, 2019’un ilk çeyreğinde de yüzde 2,9 oranlarında daralırken 2019’un ikinci çeyreğinde yüzde 1,4 ve üçüncü çeyreğinde de yüzde 1,9 oranlarında büyümüştür.

Meksika sanayi üretimi en son verilere göre, 2017 sonu itibariyle, durgunluk içindedir. 2017 sonrası için veriler OECD tarafından henüz açıklanmamıştır.

Krizde olan Türkiye ekonomisini ayrıca ele alacağız.

Sonuç itibariyle:

1-Dünya ekonomisinde ağırlığı olan ülkelerde sanayi üretiminin genel seyri, dünya ekonomisinde her bir ülke için farklı değerlerde devam eden inişli-çıkışlı durgunluk sürecinin artık sonuna gelindiğini ve dünya genelinde ekonominin kriz sürecine girdiğini veya ha girdi ha girecek halde olduğunu göstermektedir.
Yukarıdaki veriler, dünya ekonomisinin 2018’in ikinci yarısından itibaren inişli-çıkışlı durgunluk aşamasından kriz aşamasına geçiyor olduğunu göstermektedir.

IMF’nin değerlendirmesine göre bütün devletlerin yüzde 90’ında ekonomi, geçen yıla göre 2018’de eş zamanlı daralmaktadır, büyüme oranları küçülmektedir (5).
2-Böylesi kırılgan bir süreçte Amerikan emperyalizminin başlattığı dünya çapında sürdürülen ticaret savaşları yeni bir dünya krizinin tetikleyicisi olarak görülebilir. Görülebilir, çünkü ticaret savaşları kaçınılmaz olarak uluslararası tekelleri sarsabilir. Amerikan emperyalizminin korumacı, küreselleşme karşıtı hamlelerinden dolayı, emperyalist ülkelerin, 2008 krizinde olduğu gibi sorunu ortaklaşa çözme imkanı pek mümkün olmayacağı için kendi aralarındaki çelişkiler daha da keskinleşmiş olacaktır.
Amerikan emperyalizminin esasen Çin'i hedef alan ticaret savaşı, AB ve başkaca ülkeleri de etkilemektedir.

Krizi tetikleyen başka nedenler de var; örneğin teknolojik gelişmeye bağlı olarak ekonomide adeta süreklilik kazanmış olan yapısal kriz sorunu, aşırı sermaye birikimi sorunu.

3-Dünya çapında “müesses nizam”ın artık pek geçerliliği kalmadı; kendi başına hareket eden rekabet merkezlerinin varlığı, uluslararası alanda nüfuz alanlarının yeniden paylaşım rekabetini keskinleştiriyor. Bu durum ister istemez ekonomiye de yansımaktadır. Emperyalistler arası rekabet, politikada ve ekonomide esas yönü oluşturmaktadır; sürekli yeni kümeleşmeler ve ittifaklaşma denemeleri gündemdedir.

4- Kriz, doğrudan maddi değerlerin üretim sektöründe, sanayide patlak vermiştir; ne krizin patlak verdiği Türkiye, Brezilya, Almanya gibi ülkelerde ve ne de, IMF’nin tespitine göre bütün ülkelerin yüzde 90’ında ekonominin eş zamanlı küçülme sürecinde bankaların iflası, mali sektör krizi gündemdedir; bu ülkelerde ve dünya ülkelerinin yüzde 90’ında sanayi sektörü/üretimi krizdedir. Böylece mali sermayeye özel bir önem veren, sermaye hareketinin kaynağı olan sanayi sermayesi hareketini geri plana iten “Post-Marksist” çevrelerin bir kez daha yanıldıkları açığa çıkıyor.

Devam edecek: Gelecek yazıda Türkiye’de ekonomik krizin seyrini ele alacağız.

*
Notlar:

Dipnot 1,2 ve 3 için bakınız:
- 21 Nisan 2013. DÜNYA EKONOMİSİNİN KRİZ SEYRİ VE GÜÇLER DENGESİNDE DEĞİŞİM (I)

-10 Mayıs 2013. DÜNYA EKONOMİSİNİN KRİZ SEYRİ VE GÜÇLER DENGESİNDE DEĞİŞİM (II)
http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com/2013/05/dunya-ekonomisinin-kriz-seyri-ve-gucler.html

-23 Temmuz 2014. DÜNYA EKONOMİSİNDE BİRBİRİNİ ETKİLEYEN İKİ EĞİLİM VE SONUÇLARI (GÜÇLER DENGESİNDE DEĞİŞİM EĞİLİMLERİ)* (I)
http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com/2014/07/dunya-ekonomisinde-birbirini-etkileyen_23.html
-25 Ağustos 2014. DÜNYA EKONOMİSİNDE BİRBİRİNİ ETKİLEYEN İKİ EĞİLİM VE SONUÇLARI (GÜÇLER DENGESİNDE DEĞİŞİM EĞİLİMLERİ)* (II)
 
-13 Aralık 2015. BİR AYRIK OTU HİKAYESİ! (I)* - Dünya Ekonomisinde Çevrim (Konjonktür) Seyri
http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com/2015/12/bir-ayrik-otu-hikayesi-i-dunya.html

-20 Aralık 2015. BİR AYRIK OTU HİKAYESİ! (II)*

-YENİ BİR FAZLA ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU (I); TEORİ SORUNU, EKONOMİK KRİZ VE MARKSİST KONJONKTÜR TEORİSİ, 15 Temmuz 2018, http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

-YENİ BİR FAZLA ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU (II), II-KAPITALIZMDE EKONOMIK KRIZIN OLASILIĞI, 20 Temmuz 2018, http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

-YENİ BİR FAZLA ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU (III), III- EKONOMİK KRİZLERİN ZORUNLULUĞU/KAÇINILMAZLIĞI, 5 Ağustos 2018, http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

-YENİ BİR FAZLA ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU (IV), IV- MARKSİST KONJONKTÜR POLİTİKASI, 23 Ağustos 2018, http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

-YENİ BİR FAZLA ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU (V), VI-EKONOMİK KRİZ TEORİLERİ
28 Ağustos 2018, http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

-YENİ BİR FAZLA ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU (VI), DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜNCEL SEYRİ ÜZERİNE, 11 Eylül 2018, http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

-22 Ocak 2019, GÜNCEL KRİZ TEORİLERİ (I), BURJUVA KRİZ TEORİLERİ (I)
http://ibrahimokcuoglu.blogspot.com

- 5 Şubat 2019, GÜNCEL KRİZ TEORİLERİ (II), BURJUVA KRİZ TEORİLERİ (II)
BİR BURJUVA EFSANE: MALİ KRİZİ!

-13 Haziran 2019 Perşembe, MARKS, ENGELS, LENİN, STALİN - EKONOMİK KRİZ GÜNCEL KRİZ TEORİLERİ (III)*
MARKSİST KRİZ TEORİSİ


5) Örneğin “Handelsblatt”; https://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/nachrichten/world-economic-outlook-iwf-sagt-globale-wirtschaftsflaute-voraus/25117554.html?ticket=ST-4722740-b6wUDJAHVNZhdEUrnhkg-ap5